Veelgestelde vragen

Home / Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Een warmtepomp haalt energie uit een bron en zet dit om tot warmte. De meest gebruikte bronnen zijn omgevingslucht en bodemwarmte. Ook zonne-energie en oppervlakte water kunnen worden gebruikt als bron. We kennen doorgaans twee typen warmtepompen: een luchtwarmtepomp en een bodem- of grondgebonden warmtepomp. De luchtwarmtepomp heeft als bron de buitenlucht, de bodemwarmtepomp is onderdeel van een bodemenergiesysteem.

Waarom een warmtepomp?

Een warmtepomp is een erg efficiƫnte manier om een woning te verwarmen. Een goede warmtepomp is vier keer zo zuinig als een elektrische cv ketel. Andere voordelen zijn:

  • Bijna gratis koeling, mits een passieve koelmodule is
  • Langere levensduur
  • Weinig bewegende delen, dus weinig onderhoudskosten
  • Stille machine
  • Verhoogt comfort

Een warmtepomp werkt volgens hetzelfde principe als een koelkast of airco. Waar een koelkast warmte afvoert, daar haalt de warmtepomp warmte van buiten naar binnen. De warmtepomp stuurt warmte richting een koudemiddel. Dit verdampt vervolgens en pompt een compressor dit onder druk zet. Hierdoor stijgt de temperatuur en geeft de warmtepomp dit bijvoorbeeld af aan de vloerverwarming. Hierna condenseert het koudemiddel en begint het proces opnieuw.

Dat hangt van de situatie af. Een huis moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen om rendement te halen uit een warmtepomp. De belangrijkste voorwaarde is isolatie. Wij raden aan: eerst isoleren, vervolgens het afgiftesysteem geschikt maken en dan een warmtepomp installeren.

We kennen verschillende afgiftesystemen, zoals vloerverwarming, radiatoren en convectoren. Hier valt ook weer onderscheid in te maken. Een radiator is een hoog temperatuur systeem, vloerverwarming is een laag temperatuur systeem.

Een warmtepomp in combinatie met een laag temperatuur systeem werkt perfect om een woning te verwarmen. Wanneer een warmtepomp gecombineerd wordt met bijvoorbeeld een radiator, gaat groot deel aan rendement verloren.

Heeft u interesse in een warmtepomp? Of wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op. Dit kan zowel telefonisch als via ons contactformulier op deze website.

Een warmtepomp is traag systeem. Dit betekent dat de warmtepomp tijd nodig heeft om te verwarmen. Het is daarom belangrijk om bijvoorbeeld uw woning op temperatuur te houden in plaats van de verwarming uit en aan te zetten. Het is ook van belang om warm water op voorraad te hebben voor douchebeurten, omdat een warmtepomp werkt met een lager maximaal vermogen dan een CV ketel. Dat maakt een voorraad warm water noodzakelijk.

Een bodemenergiesysteem haalt warmte uit de bodem. Er bestaan twee vormen van bodem energie. De ene vorm haalt warmte dieper dan 500 meter uit de bodem weg. Dit heet ook wel geothermie en valt onder de mijnenbouwwet. De andere vorm haalt de energie minder diep weg. Dit kan met een open of gesloten energiesysteem. Hier komt vaak een warmtepomp aan te pas, aangezien de temperaturen nog te laag zijn voor gebruik. De combinatie van bodemenergie en een warmtepomp wordt ook wel een bodemenergiesysteem genoemd.

Deze wettelijke norm is sinds 1 oktober 2014 gebruik en geldt voor de aanleg van bodemenergiesystemen. De norm geeft richtlijnen aan het ontwerpen, installeren en beheren van bodemenergiesystemen. Bedrijven die deze werkzaamheden uitvoeren, zijn verplicht aan deze norm te voldoen. Hiervoor moeten zij zich laten certificeren. De norm geldt voor zowel de woningbouw als utiliteitsprojecten. De naam van de norm is in 2019 aangepast van BRL 6000-21 naar BRL 6000-21/00.